HL23: Den mest alsidige udgave af Have & Landskab nogensinde

HL23: Den mest alsidige udgave af Have & Landskab nogensinde

Det nye, 1.000 m2 store kirkegårdsområde kommer både til at præsentere demobeplantninger, faglige oplæg og specialudstillere. Foto: Moos Landskaber

Onsdag den 30. august slår Skandinaviens største fagudstilling for den grønne branche portene op til tre dage med inspiration, live-forskning, videndeling og alle de nyeste løsninger, som sektoren kan byde på. Hele 277 udstillere har købt stand til årets udstilling, men selvom det er tæt på de 278 udstillere fra rekordåret 2017, mener Have & Landskabs bestyrelsesformand og planteskoleejer Joel Klerk især, at gæsterne bør bemærke, hvor alsidig udstillingen er i år.

Der er søsat et væld af nye aktiviteter, som jeg har stor forventning til. Det gælder både det udvidede program til Fagligt Forums lynkurser med både klassiske oplæg, men også markvandringer og en storstilet workshop, som jeg vil vove at påstå, kommer til at give mange gæster en solid faglig opdatering, men også de nye specialområder for greenkeepere og groundsmen og ikke mindst kirkegårdenes fagfolk kommer til at løfte nogle øjenbryn, eksempelvis med de fysiske demonstrationsanlæg, hvor vi viser tingene på en ny måde. Det handler om at skabe fornyelse og give inspiration, ikke kun på standene men overalt på udstillingen, og det tror jeg, at vi lykkes med i år,” siger Joel Klerk, der desuden er indehaver af Joel Klerk Planteskole.

Større, roligere oplevelse

Det er ikke kun bredden i fagligheden, der endnu en gang har fået et nyk opad. Det har selve udstillingsoplevelsen også, fortæller udstillingsleder Dina Overgaard.

At være på udstilling skal være en større oplevelse end blot at vandre fra stand til stand. Derfor har Have & Landskab lagt sig i selen for at skabe flere chill-out-områder og har udvidet madboderne.

”Vi arbejder hele tiden med at gøre udstillingen til en god oplevelse ud over det sædvanlige. Derfor har vi skabt nye områder og gjort det hele mere levende med flere chill-out steder og større madboder placeret strategisk mange steder på arealerne. Alt fra det festival-agtige over det rolige og skovprægede til ren loungestemning. Håbet er selvfølgelig, at hvis gæsterne har flere muligheder for at hvile benene med en kop kaffe, en pandekage eller et måltid, så bliver de også lige en time længere og suger endnu mere faglighed og ny inspiration til sig,” siger Dina Overgaard og forklarer, at Have & Landskabs 14 hektar er så fulde af viden og produkter, at ingen kan nå at se alt på én dag. Derfor påpeger hun, at man som gæst kunne overveje at lægge vejen forbi en af de 50 virksomheder, der udstiller for første gang på Have & Landskab i år.

Nye udstillere, nye løsninger

En af de nye udstillere på HL23 er Balle Innovation, der bl.a. producerer løftegrej og småmaskiner til kirkegårdene. Her har indehaver Martin Olesen besluttet af have en stand på Maskinmarken, selvom der er et 1.000 m2 specialområde netop til kirkegårdene, men det ligger der grundige overvejelser bag beslutningen, forklarer han.

”Når du arbejder på en kirkegård, har du brug for en lang række maskiner, så det er oplagt, at kirkegårdsfolket helt naturligt vil lægge vejen forbi Maskinmarken alle sammen. Her står vi jo så klar til at præsentere 100% elektrisk drevet løfteudstyr til håndtering af kister, også uden oliehydraulik. Og jeg tror desuden, at det vil vække opmærksomhed med vores lille selvkørende kirkegårdsscooter, så du kan komme rundt på de små stier med en rive og skovl og lidt ekstra udstyr uden trillebør. Der er jo meget fokus på arbejdsmiljø på kirkegårdene, så vi glæder os til at vise mulighederne frem,” siger Martin Olesen, der står på Maskinmarkens stand A11.

Have & Landskab har haft over 10.000 besøgende de sidste mange år. Og uanset om den enkelte gæst arbejder i gravemaskinen eller direktørstolen bør udstillerne tage sig tid til at tage dialogen, for indkøbsbeslutninger tages ofte i fællesskab.

Dem, der bruger udstyret, skal med på HL23

Have & Landskab er sat i verden for at vise landets grønne fagfolk hele paletten af løsninger, produkter og viden netop nu. Og den mulighed lader de ikke passere i Horsens Kommunes Park, Vej og Anlæg-afdeling, fortæller afdelingsleder Knud Høeg Rasmussen.

”Alle 74-75 orangeklædte helte i afdelingen har fået tilbuddet om at komme på messe, og langt de fleste grønne folk har sagt ja til tilbuddet og er klar til at køre sammen til Have & Landskab,” siger han og understreger, at udstillerne har god grund til at tage dialogen med folkene i marken, når de kommer forbi standene.

”Vores ansattes vurdering vejer tungt, når der skal tages indkøbsbeslutninger i afdelingen. Jeg kunne ikke drømme om at købe ind uden at have fået vurderingen fra dem, der skal betjene udstyret i dagligdagen. Helt specifikt kigger de i år efter både skraldespands-løsninger og græsklippere, og vi har god erfaring med at invitere leverandører til efterfølgende at give en demo hos os, når vores folk har opdaget noget spændende. Så jeg glæder mig til at se de ting, der står på listen, når alle er hjemme igen,” siger Knud Høeg Rasmussen, der desuden er næstformand i Groundsman Association Denmark, som faktisk afholder bestyrelsesmøde i Slagelse i forbindelse med, at bestyrelsen besøger Have & Landskab ’23.

FAKTA: Have & Landskab

Have & Landskab afholdes på ZBC Jernbjerggaards arealer i Slagelse den 30. og 31. august samt 1. september 2023. Udstillingen er gratis at besøge for fagfolk og er åben alle tre dage fra 9:00-16:00.

Have & Landskab er ejet og arrangeret af de fire centrale parter i den grønne branche: Danske Planteskoler, Københavns Universitet, Danske Anlægsgartnere og Maskinleverandørerne – Vej, Park & Anlæg.

Antal udstillere på Have & Landskab de seneste ti år: Minimum 277 i 2023 / 248 i 2021 / 268 i 2019 / 278 i 2017 / 267 i 2015 / 250 i 2013

Læs mere, hent gratis billet og følg udviklingen frem mod HL23 her på hjemmesiden eller på vores sociale medier.