Fremtidens saltstyring og sikker el-beskærersaks vinder Maskinleverandørernes Innovationspris

Fremtidens saltstyring og sikker el-beskærersaks vinder Maskinleverandørernes Innovationspris

Slagelses Borgmester Knud Vincents (tv) hilser på direktør i Nomaco Danmark, Benny Svenningsen, der vandt både 1. og 3. pladsen i Maskinleverandørernes Innovationspris i kategorien “Små maskiner”, mens Carsten Brandt fra Reesink Turfcare DK tog imod 2. pladsen i kategorien.

Det er ikke længere nok, at maskinen kører på el, hvis man gerne vil være forrest i innovationskapløbet. Det står klart efter kåringen af Maskinleverandørernes Innovationspris på Have & Landskab ’23, hvor førstepladsen i de to kategorier ”Øvrigt materiel” og ”Småmaskiner” gik til henholdsvis et unikt styresystem til saltspredere (Hilltip Strike Smart fra H.A. Fog A/S) og en el-beskærersaks, der ikke kan klippe din finger af (Pellenc C35-45 fra Nomaco Danmark A/S).

Hos innovationsprisens jury vejede sikkerhed og ægte innovation tungt i beslutningen, fortæller jurymedlem og anlægsgartnermester Troels Skov Larsen.

”Det er blevet langt mere almindeligt at se flere maskiner på el, så når man taler om reel innovation gav det mening at lægge mere vægt på andre parametre. Her er det jo voldsomt smart med et styresystem, der selv fortæller, hvor meget der skal saltes. Det er jo både godt for miljøet og vejsikkerheden og lettere for chaufføren. Og angående sikkerhed er el-håndsaksen virkelig innovativ. Vi var meget imponerede over at det er muligt at sikre sig fuldstændigt imod, at du kommer til skade med dit klippergrej,” fortæller Troels Skov Larsen.

Rekordmange indstillede maskiner

Fra højre mod venstre: H. A. Fog A/S vandt 1. pladsen i Maskinleverandørernes Innovationspris i kategorien “Øvrigt materiel” mens Nellemann Machinery A/S og Special Maskiner A/S løb med hhv. 2. og 3. pladsen.

På HL23 er det femte gang, at Maskinleverandørernes Innovationspris uddeles. I alt var hele 28 maskiner indstillet til prisen, hvilket er flere end nogensinde før, og det er ifølge Maskinleverandørernes bestyrelsesmedlem i Have & Landskabs bestyrelse, Bent Tangemann, tegn på, at både branchen og udstillingen ikke står stille.

”Det viser bare, at prisen er blevet kendt i branchen og er blevet taget godt imod af maskinleverandører og -forhandlere. Det er jo imponerende, når man tænker på, at vi kun har afholdt konkurrencen fire gange før. Og så var det interessant at se, hvor bredt funderet innovationen er derude. Det er jo på alle områder og i alle kategorier at udviklingen tager syvmileskridt. Hvem havde for eksempel gættet på, at det ville være en lille håndsaks, der løb med førstepladsen i den ene kategori,” siger Bent Tangemann, der desuden introducerede Slagelses borgmester Knud Vincents, som var kommet for at holde tale og også var klar med rosende ord til både vinderne og – ikke mindst – udstillingens placering i Slagelse.

Præcis saltning med Hilltip StrikeSmart

Førstepladsen i kategorien ”Øvrigt materiel” vandt H. A. Fog A/S med Hilltip StrikeSmart, der er en intelligent præcisions-saltspreder med vejoverfladecensor, der måler i realtid og reagerer efter det, mens saltmængden også kan kalkuleres ud fra en kombination af vejrudsigten og vejtemperaturen. Derfor er værkfører hos H. A. Fog, Henrik Ørngreen, heller ikke overrasket over podieplaceringen.

”Vi vinder på grund af den styring, der er i saltsprederen. Dels tager den prognoserne fra vejrudsigten med i beregningerne, som kombineres med målinger i realtid. Og fra et miljøperspektiv er det essentielt, at man salter præcist, men det sker alt for tit, at folk ikke har styr på saltmængderne i forhold til behovet. Mange fast kører 25 gram salt pr. m2, men det er mange gange en voldsom oversaltning, for når der er tale om præventiv saltning er 12 gram tit rigeligt. At få automatiseret dén proces er årsagen til, at vi vinder i dag,” siger Henrik Ørngreen.

Bent Tangemann, Maskinleverandørernes medlem i Have & Landskabs bestyrelse, lykønsker vinderne af Innovationsprisen på HL23 efter tale fra Slagelses borgmester Knud Vincents.

Saksen holder øje med fingrene

Nomaco Danmark A/S vandt førstepladsen I kategorien ”Småmaskiner” med den eldrevne beskærersaks Pellenc C 35-45. Det skete selvom der hverken er tale om en Verdensnyhed eller Danmarksnyhed, fortæller direktør i Nomaco Danmark, Benny Svenningsen.

”Saksen har været på markedet i to år, men næsten ingen ved, at den eksisterer. Nu har vi overtaget agenturet på Pellenc, så forhåbentligt kan vi få udbredt kendskabet, og her er en førsteplads jo optimal. Og vi vinder helt klart på sikkerheden. Som al Pellenc-værktøjet er denne beskærersaks voldsomt kraftig, men når du har Pellenc’s handske på, så stopper den simpelthen automatisk. Det er virkelig en revolution, når det gælder sikkerhed i den grønne branche,” siger Benny Svenningsen, der desuden vandt 3. pladsen i samme kategori med det lille, men kraftige robot-skiveklippebord Raymo R48-Craft.

DE TRE VINDERE FRA HVER KATEGORI:

Øvrigt materiel

1. plads
Hilltip Strike Smart – H. A. Fog A/S.

2. plads
VREDO Fluid Feeder – Nellemann Machinery A/S

3. plads
Conver klippebåd C485 – Special Maskiner A/S

Småmaskiner

1. plads
Pellenc C35-45 – Nomaco Danmark A/S

2. plads
Toro Z-Master Revolution – Reesink Turfcare DK

3. plads
Raymo R 48-Craft – Nomaco Danmark

Se alle de indstillede maskiner på vores side om innovationsprisen HER.