Nye udstillere overalt på HL23

Nye udstillere overalt på Have & Landskab ’23

Have & Landskab ’23 tegner til at folde hele paletten ud og blive den bredeste udgave af Skandinaviens største grønne fagudstilling nogensinde.

“Det er her fagfolkene har adgang til hele udvalget, alle løsningerne og ikke mindst kollegerne. Og det netværk er altså meget værd året rundt,” siger udstillingsleder Dina Overgaard.

Af de 225 virksomheder, som indtil videre har købt stand til sommerens store faglige begivenhed, er mindst 43 af dem nemlig med for første gang. Både antallet af udstillere og især antallet af nye udstillere er ifølge udstillingsleder Dina Overgaard højere end det plejer at være så længe før udstillingen, og hun kan pege på flere årsager til den store og brede interesse:

”Der opstår nye virksomheder og konstellationer hele tiden, og så skal man ud at promovere sig overfor branchen. Samtidig tror jeg, at vi er ved at have fastslået Have & Landskabs rolle som et mødested og en faglig platform, der er til rådighed året rundt. Der er opstået en stemning af, at hvis man har en plads i den grønne branche, er man nødt til at være på Have & Landskab. Og det, mener jeg jo, er rigtigt. Det er her fagfolkene har adgang til hele udvalget, alle løsningerne og ikke mindst kollegerne. Og det netværk er altså meget værd året rundt,” siger Dina Overgaard, der pointerer, at samtlige otte udstillingsarealer på sommerens udstilling kommer til at have mindst to nye udstillere, men at Strøget og Maskinmarken er helt oppe på henholdsvis 14 og 17.

Palleløftere, lifte og trucks – også på el

“Vi tager på Have & Landskab for at give vores kunder en chance for at se og opleve maskinerne live og få en dialog om en skræddersyet løsning. Desuden ved vi, at der er stort fokus på bæredygtighed, så vi kommer også til at tage det meste af el-sortimentet med, både eldrevne palleløftere og stablere, men også vores nyeste el-trucks,” fortæller Jacob Sørensen fra Conmas.

Maskinmarken ligger altså helt i top, når det gælder antallet af nye udstillere. En af dem er Conmas ApS, der blev stiftet i 2019 og hurtigt er blevet en markant spiller på området for palleløftere, stablere, lifte og trucks. Det fortæller administrerende direktør i Conmas, Jacob Sørensen, som ser Have & Landskab som den helt væsentlige begivenhed i branchen.

”Vores kunder er jo grundlæggende alle, som har en lagerplads eller en materialegård, for alle – fra kommuner over entreprenører til små købmænd – har brug for vores produkter. Vi tager på Have & Landskab for at give vores kunder en chance for at se og opleve maskinerne live og få en dialog om en skræddersyet løsning. Desuden ved vi, at der er stort fokus på bæredygtighed, så vi kommer også til at tage det meste af el-sortimentet med, både eldrevne palleløftere og stablere, men også vores nyeste el-trucks,” fortæller Jacob Sørensen.

Eftertragtede anlægsgartnere

Der er konsekvent langt over 10.000 besøgende på Have & Landskab, hvoraf en stor del er faglærte anlægsgartnere. Eksempelvis har Anlægsgartnerfirmaet Kirkegaard A/S fast sendt en delegation til Have & Landskab. Alligevel er 2023 det første år, hvor virksomheden selv deltager med en stand, og det er der især én grund til, fortæller tilbudschef Bo Skjoldager Andersen.

”Vi har brug for at ansætte flere dygtige anlægsgartnere. Det betyder, at vi har behov for at være kendt i markedet. Her giver Have & Landskab absolut mest mening, da det nærmest er den eneste messe som rigtigt henvender sig til vores segment. HL har ligesom monopol på den grønne sektor, så det er her, vi kan møde alle og se alting og samtidig få vist, at vi er en attraktiv arbejdsplads,” forklarer Bo Skjoldager Andersen.

”Vi lever og ånder stadig for at give de professionelle kunder produkter og løsninger, der virker netop for dem. Derfor står vi klar i Slagelse i år for at vise, hvad vi kan tilbyde, og især hvordan vi kan hjælpe med rådgivning,” understreger planterådgiver Pia Elkjær-Christensen.

Prof-planter og råd om billig drift

Jespers Planteskole er ny udstiller på Have & Landskab i 2023, og beslutningen om at deltage kommer måske bag på nogle, da planteskolen har ekspanderet voldsomt på især privatkundemarkedet i de seneste fire år. Men de professionelle kunder er ikke glemt, og det er en af grundene til, at man har valgt at investere i en stand på HL23, fortæller planterådgiver Pia Elkjær-Christensen.

”Vi lever og ånder stadig for at give de professionelle kunder produkter og løsninger, der virker netop for dem. Derfor står vi klar i Slagelse i år for at vise, hvad vi kan tilbyde, og især hvordan vi kan hjælpe med rådgivning. De fleste er jo på jagt efter grønne arealer der ser godt ud og ikke kræver så meget i den daglige drift. Samtidig må det meget gerne være godt for biodiversiteten, og alt det glæder vi os til at tale med fagfolkene om,” forklarer Pia Elkjær-Christensen og pointerer, at Jespers Planteskole leverer med egne biler, hvilket er godt for både pris og leverancekvalitet.

Lys over land (fra sten)

“Vi glæder os til at vise anlægsgartnere og brolæggere og andre fagfolk vores patenterede lys, der er indbygget i fliser, der gør det let at få belægning og belysning til at hænge sammen,” siger indehaver Peter Juul.

”Hvorfor er vi ikke hernede?” Sådan lød Annette Juuls retoriske spørgsmål, efter at hun havde besøgt HL21. Nu retter hun og ægtemanden Peter Juul – der sammen er indehavere af belysningsfirmaet ”Light By Juul” – op på den fejltagelse og står klar til at lyse op med egen stand, når HL23 slår portene op.

”Vi har hele sortimentet med, uanset om du skal have oplyst store bygninger, adgangsveje eller æbletræet i den lille have. Og vi glæder os til at vise anlægsgartnere og brolæggere og andre fagfolk vores patenterede lys, der er indbygget i fliser, der gør det let at få belægning og belysning til at hænge sammen,” fortæller Peter Juul, der står på stand på torvet sammen med stenproducenten Steffen Sten, som Light By Juul samarbejder med, når det gælder om at kombinere lys og sten.

Mesterskaberne og branchen trækker

HL23 byder – blandt meget andet – på det nye tiltag ”Skovbrugsmesterskaberne for elever” som kommer til at skabe masser af liv og opmærksomhed på Skov- og naturteknikeruddannelsen på årets udstilling. En af drivkræfterne bag konkurrencen er formanden for Skoventreprenørforeningen, Nickolai Schlechter, så det var oplagt, at hans virksomhed Skov og Gren også skulle deltage på Have & Landskab i år. Men faktisk slap han helt for at betale for sin stand, fortæller Nickolai Schlechter.

“Det er jo en voldsomt relevant messe, hvor vi kan møde alle leverandører og kollegaer indenfor natur-, skov- og landskabspleje og arboristfaget. Desuden håber vi, at mindst en af vores elever skal dyste til skovbrugsmesterskaberne, og så er vi jo nødt til at være dernede og bakke op,” understreger Nickolai Schlechter, medejer i Stub og Gren.

”Vi vandt opgaven med at udvide en del af Have & Landskabs arealer i et skovområde, og med den opgave fulgte faktisk også en gratis standplads. Det var jo heldigt, men sjovt nok havde vi allerede besluttet at købe en stand i år, for det er jo en voldsomt relevant messe, hvor vi kan møde alle leverandører og kollegaer indenfor natur-, skov- og landskabspleje og arboristfaget. Desuden håber vi, at mindst en af vores elever skal dyste til skovbrugsmesterskaberne, og så er vi jo nødt til at være dernede og bakke op,” understreger Nickolai Schlechter.

BILLET: Hent din gratis billet til Have & Landskab ’23 HER

FAKTA: Have & Landskab

Have & Landskab afholdes på ZBC Jernbjerggaards arealer i Slagelse den 30. og 31. august samt 1. september 2023.

Udstillingen er gratis at besøg for fagfolk og er åben alle tre dage fra 9:00-16:00.

Have & Landskab er ejet og arrangeret af de fire centrale parter i den grønne branche: Danske Planteskoler, Københavns Universitet, Danske Anlægsgartnere og Maskinleverandørerne – Vej, Park & Anlæg.

Læs mere og følg udviklingen frem mod HL23 her på hjemmesiden eller på vores sociale medier.