HL365 skruer op for ambitionsniveauet med forårstræf i Geografisk have

HL365 skruer op for ambitionsniveauet med forårstræf i Geografisk have

Geografisk Have er udvalgt til HL365’s forårstræf på grund af den store variation og hundrede års praktiske eksempler på træernes udvikling. Klik på billedet for at hente kortet i høj opløsning

For første gang i dette årtusinde kommer Have & Landskab til Jylland. Det sker, når fagudstillingens nye koncept HL365 – der vil gøre den grønne branches viden tilgængelig for fagfolkene hele året – inviterer til forårstræf i Geografisk Have i Kolding den 20. april 2023.

Ligesom HL365’s efterårstræf i oktober 2022 vil forårstræffet bestå af en blanding af faglige oplæg og fysisk markvandring, og her vil både væksthusene og haven blive taget i brug, forsikrer Have & Landskabs udstillingsleder, Dina Overgaard.

”Vi glæder os til igen at invitere de grønne fagfolk til en unik kombination af teoretisk viden og praktisk læring. Vores efterårstræf blev jo udsolgt på få uger og i betragtning af, at det var et koncept, der så dagens lys for første gang, var både tilslutningen og den efterfølgende feedback overvældende positiv. Vi ser derfor frem til at gentage succesen og endda hjemme i den jyske muld, hvor Have & Landskab jo ikke har været til stede siden 1997,” pointerer Dina Overgaard.

100 års træerfaring til rådighed

At det bliver netop Geografisk Have i Kolding, der byder velkommen til HL365’s forårstræf, er der mange gode grunde til, fortæller direktør i Geografisk Have, Lene Holm.

”Det er en fantastisk inspirerende ramme, hvor man kan få gummistøvlerne på og komme ud i virkeligheden sammen med kollegerne og for alvor få en praktisk forståelse for alle de ting, som foredragene sætter lys på. Med havens hundredårige historie kan man virkelig mærke, hvad gamle træer giver af ro og oplevelser. Og ud over havens inspiration og de konkrete stationer på markvandringen er der jo masser af praktiske eksempler på, hvordan driften sætter sine spor på træerne over årene, både gunstigt og mindre gunstigt,” siger Lene Holm.

Uden en træstrategi kan det være svært at bevare kommunens bestand af træer. Hør derfor grøn planlægger, Henrik Abildgaard Nonnegård, fortælle om Kolding Kommunes træstrategi. Foto: Kolding Kommune

Kom tæt på Koldings træstrategi

Hvis du ikke har en plan for kommunens træer, kan du være ret sikker på, at kommunen har færre træer om ti år. Derfor har HL365 inviteret landskabsarkitekt og strategisk, grøn planlægger i Kolding Kommunes By- og Udviklingsforvaltning, Henrik Abildgaard Nonnegård, til at fortælle om arbejdet med kommunens træstrategi.

”Det er enormt vigtigt, at politikerne ikke glemmer uvdviklingen af trækapitalen, når de taler om de kommende års udvikling af bynaturen. Der er så meget fokus på biodiversitet og bynatur, at det kan virke overflødigt med en træstrategi, men hvis du ikke har komplet overblik over dine træer i kommunen og kan præsentere politikerne for nøjagtige oplysninger og gode argumenter, bliver det svært at bevare og udvikle trækapitalen. Derfor glæder jeg mig til at præsentere vores strategi og diskutere med andre kommunale planlæggere, som kan se nødvendigheden og udfordringerne i at arbejde med træer i kommunalt regi,” fortæller Henrik Abildgaard Nonnegård.

i-Tree er klar til Danmark, bliv klar til i-Tree

Siden starten i 2006 har træregistrerings-softwarepakken i-Tree udviklet sig enormt og består i dag af 18 forskellige værktøjer og er klar til at blive brugt langt mere i Danmark, mener en af forårstræffets andre oplægsholdere, i-Tree-konsulent for Grønt Aftryk, Emilie Kjær Vinther.

Programmet i-Tree har hele 18 værktøjer, hvoraf mange kan bruges i dansk sammenhæng – både til intern planlægning og til at oplyse og påvirke beslutningstagere og borgere. Foto:: Emilie Kjær Vinther

”Jeg kommer til vise, hvordan i-Tree kan kvantificere og værdisætte træers økosystemtjenester – altså hvad træer giver til samfundet, og hvorfor det er vigtigt med træer til byerne – og gå i dybden med de forskellige værktøjer, der er tilgængelige via i-Tree. Det er efterhånden så gennemtestet og bredt, at der er mange dele, der kan bruges direkte i dansk sammenhæng. Det vil jeg også vise med en praktisk demonstration, da jeg ved, at mange landskabsarkitekter, kommunale planlæggere og grønne forvaltere vil blive overraskede over, hvor stor en hjælp de forskellige værktøjer kan være i hverdagen,” fortæller Emilie Kjær Vinther og pointerer, at man bl.a. også kan bruge i-Tree til at udpege arter, der er særligt gode til en given udfordring, man netop gerne vil fokuserer på i ens kommune, såsom træer der er særligt gode til at optage co2, filtrere luften, køle omgivelserne, optage regnvand og så videre.

Det perfekte, uperfekte træ

Træer kan dog meget mere end blot at lagre co2 og optage regnvand. Det vil landskabsarkitekt Signe Moos vise med sin rundtur og oplægget ”Det uperfekte træ – den perfekte oplevelse” som netop vil forsøge at åbne fagfolkenes øjne for sanseligheden ved vores træer og ikke kun deres funktion.

”Jeg vil sætte fokus på det karakteristiske ved de forskellige træarter, og alt det som træerne kan sanseligt, æstetisk og oplevelsesmæssigt fremfor blot deres tekniske egenskaber. Derfor sætter jeg stor pris på, at forårstræffet foregår i den fysiske virkelighed, hvor solen pludselig kan bryde frem og mosset på grenene lyse op, og man virkelig kan sanse de små ting, som er svære at sætte kroner og ører på, men som lagrer sig i os og giver en enorm værdi,” siger Signe Moos, som på markvandringen også vil komme ind på fordelene ved at plante småt og lade naturen, tiden og de driftsansvarlige styre træernes opvækst fremfor at plante stort fra starten.

”Det handler om tålmodighed, for tiden arbejder jo med os i forhold til, at træernes udtryk virkelig kan få karakter med alderen. I hvert fald hvis vi har driftsfolkene med på vognen.”

Derfor inviterer Have & Landskab også alle landets driftsfolk, planlæggere og andre grønne fagfolk til at komme til HL365’s forårstræf i Geografisk Have.

DET ENDELIGE PROGRAM OFFENTLIGGØRES I LØBET AF 2023

 

INFO: HL365’s forårstræf og fagudstillingen Have & Landskab

Inden længe vil du kunne købe billetter til HL365’s forårstræf på www.haveoglandskab.dk/hl365-arrangementer/

Der er op til 200 billetter, som sælges efter først-til-mølle-princippet.

Her vil I også kunne finde mere information om HL365 og – når det er klar – hele programmet for forårstræffet den 20. april 2023. På hjemmesiden kan du også læse mere om selve udstillingen Have & Landskab og følge udviklingen frem mod HL23.

Have & Landskab afholdes næste gang på ZBC Jernbjerggaards arealer i Slagelse den 30. og 31. august samt 1. september 2023. Udstillingen er gratis at besøg for fagfolk og er åben alle tre dage fra 9:00-16:00.

Have & Landskab er ejet og arrangeret af de fire centrale parter i den grønne branche: Danske Planteskoler, Københavns Universitet, Danske Anlægsgartnere og Maskinleverandørerne – Vej, Park & Anlæg.

Ved HL21 deltog 248 udstillere og 10.220 besøgende lagde vejen forbi Slagelse i løbet af de tre udstillingsdage.