Have & Landskab sprænger rammerne med skovbrugsmesterskaber og videndeling hele året

Have & Landskab sprænger rammerne med skovbrugsmesterskaber og videndeling hele året

HL365 er et nyt koncept, som skal gøre branchens viden tilgængelig hele året. Første arrangement er efterårstræf på P. Kortegaards Planteskole, hvor hele dagen bliver fyldt med eksempler og håndgribelig, faglig formidling.

Der er næsten 10 måneder til at den grønne branches store fagudstilling – Have & Landskab – slår portene op i Slagelse den 30. og 31. august samt 1. september. Men allerede nu lancerer udstillingen både konceptet HL365, som skal gøre branchens faglige viden tilgængelig hele året og vil desuden afholde Skovbrugsmesterskaberne for elever for første gang på Have & Landskab.

Det er alt i alt en usædvanlig initiativrig opstart til næste års udstilling, medgiver bestyrelsesmedlem i Have & Landskab, Bent Tangemann, der også er direktør i Vermeer A/S.

”Vi følte jo, at der var så meget viden centreret omkring Have & Landskab, at vi skyldte os selv og branchen at gøre al den faglighed tilgængelig hele året. Det sker nu med konceptet HL365, og det har der tydeligvis været brug for. Jeg er mildest talt imponeret over, at vores første efterårstræf er blevet udsolgt på et par uger. Og når 150 fagfolk vælger at trække en dag ud af deres tavle kalender for at tage på efterårstræf med HL365, må det betyde, at folk har higet efter kursets blanding af faglige oplæg og konkret markvandring, hvor videndelingen bliver meget håndgribelig,” siger Bent Tangemann og understreger, at det faktum, at hele 128 virksomheder allerede nu har købt stand til Have & Landskab ’23, vidner om udstillingens rolle som samlingspunkt for branchen.

Skovbrugsmesterskaberne for elever

Skovbrugsmesterskaberne for elever har tidligere været afholdt på Langesømessen under navnet Skills. I 2023 kommer eleverne også til at dyste i trætoppen på Have & Landskab. Fotoet her er fra konkurrencen i 2019.

HL365 er dog ikke den eneste nyskabelse fra Have & Landskabs side. Udstillingen kan nemlig også løfte sløret for en helt ny aktivitet på Have & Landskab ’23 – Skovbrugsmesterskaberne for elever.

”Nu sker der også noget i trætoppene, når Skov- og naturteknikerelever fra de forskellige skoler skal dyste i fire discipliner. Det giver noget mere liv på udstillingen og vi giver både elever, skoler og virksomheder indenfor skovbrugsfaget et større udstillingsvindue, så det er ren win-win,” pointerer Bent Tangemann.

Skovbrugsmesterskaberne for elever er opstået på Langsømessen på Fyn, hvor brancheforeningen, Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), Danske Skoventreprenør Forening (DSF) og Skovskolen ved Københavns Universitet siden 2019 år har afholdt konkurrencen, dog under navnet Skills for skovbrugselever. Fra DM&E er chefkonsulent Claus Clemmensen glad for, at endnu flere nu vil komme til at opleve skovbrugseleverne konkurrere.

”Have & Landskab er jo en større platform at kunne fremvise faget på, og vi vil gerne lave noget mere larm for at tiltrække nogle flere elever. Nu holder vi en konkurrence for elever fra Østdanmark på Have & Landskab og fortsætter med at afholde konkurrencen på Langesømessen for elever fra Vestdanmark. Og jeg tror, at det er godt for faget, men også for gæsternes oplevelse på Have & Landskab, for alle kan jo godt lide at se på folk, der har nørdet og øvet sig og er gode til deres fag,” siger Claus Clemmensen.

Hos DSF er formand Nickolai Schlechter også glad for, at eleverne i det østlige Danmark får en mulighed for at vise deres evner tættere på hjemstavnen.

”Vi er nødt til at komme ud og vise, hvad vi kan og skal have så mange som muligt med. Det vil konkurrencen i Slagelse forhåbentlig hjælpe til. Der er jo gang i faget, og som andre håndværksfag lider vi også under manglen på elever. Men hvis man har initiativ og interesse for at arbejde i skoven, vil jeg æde min gamle hat på, at der også er et job klar, så snart man er færdiguddannet. Desuden er det også fedt for de eksisterende elever at komme ud og dyste og vise, hvad de kan,” siger Nickolai Schlechter, der desuden er medejer af Stub & Gren, som selv kommer til at stille med flere elever til Skovbrugsmesterskaberne på Have & Landskab ’23.

Have & Landskab i høj sol i august 2021

INFO: Have & Landskab 

Have & Landskab afholdes på ZBC Jernbjerggaards arealer i Slagelse den 30. og 31. august samt 1. september 2023. Udstillingen er gratis at besøg for fagfolk og er åben alle tre dage fra 9:00-16:00.

Have & Landskab er ejet og arrangeret af de fire centrale parter i den grønne branche: Danske Planteskoler, Københavns Universitet, Danske Anlægsgartnere og Maskinleverandørerne – Vej, Park & Anlæg.

Ved HL21 deltog 248 udstillere og 10.220 besøgende lagde vejen forbi Slagelse i løbet af de tre udstillingsdage.