Kogende vand og miljøvenligt skum slår ukrudtet ihjel

Kogende vand og miljøvenligt skum slår ukrudtet ihjel

Både i forhold til klima og økonomi er der mange fordele ved at bruge ELMO fra BPK Maskiner til at bekæmpe ukrudt.

Bæredygtigt tysk produkt bekæmper effektivt uønskede vækster både på overfladen og i dybden

En gasbrænder svitser ukrudtet på overfladen og når cirka 0,2 cm ned i jorden. Behandlingen skal for at være effektiv gentages op til 9 gange om året. Varm luft bekæmper ukrudt på overflade og når ikke ned i jorden. Gentagelse 7,5 gange om året. Damp næsten det samme. Varmt vand trænger 1 cm ned i jorden og skal typisk gentages 6,5 gange om året. Mekanisk børste bekæmper kun på overfladen, og her er det nødvendigt at gentage proceduren 6 gange om året. Med et skummix bekæmpes ukrudt både på overfladen og 0,2 cm ned i jorden. Skal gentages 7 gange om året.

“Med ELMOs unikke blanding af kogende 96 grader varmt vand og en miljørigtig skum, der består af majsolie, kokosolie og kartoffelstivelse behandler vi ukrudt på overfladen og 1,5 cm nede i jorden. Desuden skal behandlingen kun gentages 4 gange det første år og herefter 2 gange om året. Endelig er behandlingen med ELMO skum økonomisk attraktiv, for der benyttes kun 1,5 liter skum til 1000 liter vand, så den reelle udgift er kun 1,3 kroner pr. kvm,” forklarer Bruno Pallesen, der er indehaver af BPK Maskiner i Klarup ved Aalborg.

Indehaver af BPK Maskiner, Bruno Pallesen, fremviser her ELMO, som med en 26 cm bred udlægger og et enkelt oliefyr gør det muligt at opnå en 90 meters rækkevidde, og det vil typisk være tilstrækkeligt til opgaver i eksempelvis baggårde, mindre pladser og tage. Med to eller flere oliefyr og en større udlægger er det muligt at opnå meget større rækkevidde.

Bruno Pallesen har arbejdet med maskiner og udstyr til både entreprenørbranchen og såvel kommunale som private virksomheder indenfor et bredt segment.

Effektivt og miljøvenligt

“Allerede først i 1990’erne var jeg med til at udvikle en mekanisk ukrudtsbørste, og senere forsøgte vi også med vand og damp, men det var slet ikke effektivt nok. Helt tilfældigt traf jeg Klemens Hölken på en messe i München. Han havde i 2000 udviklet et system, der ikke kun er effektivt, fordi det virker ned i jorden og bekæmper både rod og frø, men også miljøvenligt. Løsningen fås i mange størrelser, helt fra den næsten håndholdte over trailermonteret til monteret på store Unimog. Siden 2000 har ELMO solgt flere end 500 trailermonterede løsninger i Tyskland og Østrig og flere end 1000 anlæg i alt,” fortæller Bruno Pallesen og tilføjer, at den trailermonterede løsning er den mest efterspurgte her i Danmark.

“På traileren er installeret et oliefyr, der varmer vandet op. Først lægges vandet ud og herefter det unikke skum. Med en 26 cm bred udlægger og et enkelt oliefyr er det muligt at opnå en 90 meters rækkevidde, og det vil typisk være tilstrækkeligt til opgaver i eksempelvis baggårde, mindre pladser og tage. Med to eller flere oliefyr og en større udlægger er det muligt at opnå meget større rækkevidde.”

Interessen for ukrudtsbekæmpelse med ELMO har været stor herhjemme. Det gælder især store gartnerier, kommunale materielgårde, havne, sygehuse og lufthavne, altså kunder som ønsker pæne og velholdte udenomsarealer, og som samtidig kræver miljøvenlige løsninger.

Oplæring

“I Tyskland er ELMO i øjeblikket i forhandling med Deutsche Bundesbahn om et samarbejde. I Danmark leverer vi anlæg til mange forskellige brancher. Kunderne er typisk større gartnerier, kommunale materielgårde, havne, sygehuse og lufthavne. Kunder som ønsker pæne og velholdte udenomsarealer, og som samtidig kræver miljøvenlige løsninger.”

“Når vi afleverer et anlæg til en kunde, følger der en indgående oplæring sted. Vi holder simpelt hen et kursus i håndtering af anlægget, for vi arbejder med skoldhedt vand, så potentielt risikerer man jo at komme meget galt afsted, hvis anlægget bruges forkert. Derfor sælger vi i øjeblikket heller ikke til udlejningsfirmaer, for så har vi ingen styr på, om slutbrugeren er ordentligt instrueret i brugen. Endelig følger der også datablad med, som dokumenterer, at der er tale om giftfrit skum,” påpeger Bruno Pallesen, der garanterer hurtig og effektiv service, hvis uheldet skulle være ude.

“Jeg har selv et lager af de mest gængse reservedele, ellers har kan vi tilbyde service to steder på Sjælland, på Fyn, i Sønderjylland og i Nordjylland. Desuden kan vi trække på medarbejdere fra ELMOs afdeling i Flensburg, og de kan være på pletten i løbet af ganske få timer,” understreger han.

** FAKTA OM ELMO MOD CORONA **

Både i Tyskland og i Danmark har vi desinficeret i det offentlige rum på grund af corona. Her er ELMOTherm med det unikke skum en optimal løsning, fordi skummet ikke er sundhedsskadeligt og ikke medfører hudirritation.

Næsten kogende vand og et varmt skumtæppe påføres direkte på overfladen. Det varme skumlag fungerer som isolering og holder vandtemperaturen tæt på kogepunktet. Kombinationen af kogende vand og skum dræber næsten alle mikroorganismer på overflader, inklusiv bakterier, svampe og vira.

ELMOTherm er især interessant til brug på udendørs områder som f. eks. legepladser, sportsfaciliteter, udendørs fitness og træningsstier, legeredskaber, parkbænke, borde og så videre.