Travlhed og nyheder får planteleverandører til at flokkes til HL21

Travlhed og nyheder får planteleverandører til at flokkes til HL21

Det dufter af ny planteinspiration på årets Have & Landskab. Allerede nu er der næsten udsolgt i udstillingsområdet Parken, og det skyldes ikke mindst en håndfuld nye planteleverandører og –producenter, som har valgt at købe stand til sommerens samlingspunkt i den grønne branche.

Hos Joel Klerk Planteskole ser indehaver og Danske Planteskolers repræsentant i Have & Landskabs bestyrelse, Joel Klerk, frem til at kunne præsentere en endnu bredere vifte af produkter og metoder til gæsterne, og han har også et bud på, hvorfor interessen for at udstille i Parken er så stor.

”Telefonerne bimler overalt, og jeg tror, at alle planteskoler er arbejdsramt i en grad, vi ikke har prøvet før. Derfor giver det mening, at der er stor interesse for at komme ned til Slagelse og præsentere sig selv for hele branchen,” siger Joel Klerk og påpeger, at udviklingen understreger, at der bliver masser af nyt at opleve på planteområdet i år. Også selvom mange måske mere forbinder ”nyheder” med maskiner og redskaber, fortæller Joel Klerk.

”Der bliver ikke opfundet nye træarter, men der sker meget, når det gælder idéer, koncepter, nye metoder og måden vi bruger planterne på. Derfor er det også en vigtig pointe, at hvis man bare går forbi og ser på standene, kan udvalget se lidt ensartet ud i forhold til tidligere udstillinger. Men hvis man går ind på standen og tager dialogen, vil man opleve, at der virkelig sker meget nytænkning. Det er jo her, at en fagudstilling for alvor kommer til sin ret – når man står sammen og har dialogen om udfordringer og løsninger og får blik for de mange nye muligheder,” fastslår Joel Klerk.

På HL21 vil du kunne opleve en demonstrationsplantning af Johansens & Co’s nye, letvægts-hækkoncept – Scandinavian Hedge Elements.

Lette moduler af ny bøgehæk

En af de nye udstillere i Parken er Johansens & Co, der absolut hører til i kategorien af firmaer, som er klar til at præsentere en plantenyhed på HL21. Johansens & Co. er allerede nu i samarbejde med Have & Landskab og anlægsgartnerelever fra ZBC Jernbjerggaard i gang med at etablere en 25 meter lang demonstrationsplantning af deres modulbaserede system af bøgehække – Skandinavian hedge elements – på arealerne i Slagelse, så gæsterne kan opleve det færdige resultat til august, fortæller indehaver Jan Johansen.

”Jeg er ny i branchen og kommer med et nyt koncept, så derfor er vigtigt, at kunderne kan se og undersøge resultatet selv og ikke må nøjes med at høre mig love guld og grønne skove på standen,” forklarer Jan Johansen. Fordelen ved firmaets moduler af bøgehæk er først og fremmest vægten. Én meter planteklar hæk vejer under 20 kilo og gør den hurtigere og lettere at transportere og plante. Det store spørgsmål er så, om planterne kan klare sig i så lidt vækstmateriale, og her er Jan Johansen uden tøven klar til at svare ”ja”.

”Der er rigeligt med vækstkraft. Metoden er selvfølgelig lidt af en produktionshemmelighed, men det holder, og heldigvis har vi demonstrationsplantningen, som vi kan pege på.”

Større sortiment fra Holm’s

Helt fra Østervrå i Nordjylland kommer Mads Holm fra Holm’s Planteskole for at præsentere virksomhedens nye og udvidede sortiment.

”Det er en familievirksomhed, og jeg har overtaget fra mine forældre, som kun dyrkede skovplanter. Det er Holm’s Planteskole kendt for, men vi har udvidet med både hækplanter, blomstrende buske og har også flere specialting, som ikke mange laver. Det kunne f.eks. være stiklingeformerede roser, strandplanter som havtorn og de lidt hårdføre planter til sommerhusgrunde og arealer med vind og salt,” siger Mads Holm, der ser frem til at møde alle landets anlægsgartnere, landskabsarkitekter og kommunale indkøbere på årets store fag-udstilling.

Ny metode til at plante på naturens præmisser

I Parken vil gæsterne også kunne møde Proplant og indehaver Henrik Thomsen, som ser frem til at præsentere en ny metode til plantning, som han først til august vil løfte hele sløret for.

”En udpræget tendens i landskabsbranchen er, at man gerne vil plante på naturens egne præmisser. Det kan man med min nye metode til plantning, som fokuserer på biologisk og økologisk dyrkning og vil spare en hel del på gødning og vanding og få bedre udbytte og etablering,” lover Henrik Thomsen, som ikke selv har planteproduktion men i kraft af sit netværk og lange erfaring kan hjælpe kunderne med det meste.

Stort tryk på plantesalget

Netop det solide netværk er også i fokus for medindehaver Kaj Evers fra MiethEvers ApS i Kolding, der forsyner anlægsgartnere, entreprenører, kommuner, boligforeninger og kirkegårde med alt fra blomsterløg, staude, stedsegrønne til store solitære buske og træer.

”Hvis man vil noget i denne branche, er man nødt til at være på Have & Landskab. Og kunderne har også brug for os. Vi er en moderne planteleverandør med 60 års erfaring, og vi kan mærke at vores netværk er vigtigt netop nu. Det er svært at finde planter, og mange melder udsolgt, og fårene bliver skilt fra bukkene. Det handler om at kunne komme en ring længere ud i leverancekæden, og det kan vi,” forsikrer Kaj Evers.

Oplev forskningsprojektet “Bedre buske” komme til sin fulde ret på HL21. Landskabsarkitekt og Ph.D.-stipendiat Marie Schnell har mange pointer om plantetæthed, drift og fordelene ved forskellige højder i hækplantninger.

Buskprojektet kommer til sin ret på HL21

Der er også nyt at se i forbindelse med det praktiske forskningsprojekt ”Bedre Buske”, forsikrer landskabsarkitekt og ph.d.-studerende Marie Schnell fra Københavns Universitet, der står bag den store demonstrationsplantning. På Have & Landskabs arealer i 2016 blev hele 16 forskellige buskbeplantninger etableret med et væld af arter, varierende plantetæthed, størrelser og med og uden bunddække, og nu er forsøget for alvor ved at komme til sin ret, fortæller Marie Schnell.

”Der er kommet højde på buskene, så til HL21 vil gæsterne for første gang virkelig kunne opleve den variation og det spil, som det giver at arbejde med tre højdeniveauer i sine buskplantninger. Ellers vil planterne konkurrere meget mere med hinanden og man ville kun få en virkning på overfladen af bedet. Det undgår man ved at anvende forskellige højder, og buskplantningen giver mange flere oplevelser, når man eksempelvis får bunddækkets stauder til at spille sammen med det lave busklag og de høje buske. Det giver mulighed for at skabe en stor variation og en oplevelsesrigdom, som klassiske buskplantninger ikke giver,” understreger Marie Schnell, som på udstillingen også vil kunne præsentere sine konklusioner omkring besparelse på driftsbudgettet med en velplanlagt og passet og plejet buskplantning.

Have & Landskab afholdes på ZBC Jernbjerggaardens arealer i Slagelse den 25. til 27. august 2021.