FAGLIGT FORUM – Fredag i træernes tegn!

FAGLIGT FORUM: Oplev Arbormaster Rip Tompkins klatre, hør om ny viden om beskæringssår og lær om spredning af sygdomme og skadedyr – helt gratis

  • Book fredag den 30. august 2019 og kom til Have & Landskab i Slagelse med dine kolleger til en stærk faglig dag om træer!

Er du træklatrer, bestiller, gartner eller trænørd, så inviteres du af Dansk Træplejeforening i samarbejde med sine nordiske søster-træplejeforeninger til en dag med live klatring og to gode foredrag. Vi har arrangeret, at Rip Tompkins er rejst hertil fra USA for at fortælle os om hverdagen for en træklatrer, og hvordan du optimerer din sikkerhed i højden og din effektivitet gennem placering af ankerpunkter og arbejdspositionering.

Er du én af dem, der bliver nervøs, når Iben M. Thomsen fra Københavns Universitet fortæller om trædød og allergifremkaldende skadedyr i træer, så læg vejen forbi når Iben forklarer hvad du selv kan gøre for at undgå spredning. Du kan godt bevare din nervøsitet for det bliver nok kun værre i fremtiden.

Christian Nørgaard Nielsen har undersøgt træernes reaktion på beskæring ud fra et stort antal træer fældet i bytræarboretet Hørsholm. Kom og hør om hvilke træer, der videnskabeligt dokumenteret tåler beskæring bedst og se billederne af de opskårne stammestykker.

Program for dagen – fredag den 30. august:

Tema Træbeskæring og træklatring
10:00-10:30 Christian Nørgaard Nielsen – Beskæringssår: Kallusvækst og rådindtrængning
10:30-11:00 Iben M Thomsen – Spredning af sygdomme og skadedyr
11:00-12:30 Rip Tompkins – Placering af ankerpunkter
FROKOST
13:00-13:30 Christian Nørgaard Nielsen –  Beskæringssår: Kallusvækst og rådindtrængning
13:30-14:00 Iben M Thomsen – Spredning af sygdomme og skadedyr
14:00-15:30 Rip Tompkins – Arbejdspositionering i træer

 

Workshoppen om træbeskæring og træklatring på Have & Landskab arrangeres i samarbejde med Dansk Træplejeforening-  DTF for de nordiske søster-træplejeforeninger gennem en donation fra Nordisk Fond for Bytræer – NFB.

Er du træklatrer og er en del af EACs (European Arboriculture Counsil) uddannelsesprogram som ETW certificeret træplejer optjener du, ved at deltage på workshoppen, 4 timer ud af krævede 30 timers uddannelse for hvert 3. år, at kunne opnå recertificering. Workshoppen er åben for alle. Registrering til Workshoppen sker på stedet.

Christian Nørgård Nielsen er dr.agro, cand.silv og chefkonsulent i SkovByKon. Han har 40 års forskningserfaring bl.a. fra universiteter i Danmark, Tyskland og England og har senest med en bevilling fra Nordisk Fond for Bytræer – NFB –  gennemført undersøgelser på knaster og beskæringssår på tyndingstræer fra Bytræarboretet i Hørsholm. Resultaterne viser slægtsforskelle i følsomhed overfor beskæring.

 Iben M. Thomsen er seniorrådgiver ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet med speciale i svampesygdomme og abiotiske skader på træer. Målgrupperne er bl.a. skovbruget, juletræ- og pyntegrøntdyrkere, park- og landskabsforvaltere, offentlige myndigheder og forvaltninger. Hun har siden 1996 siddet i Udvalg for Planter og Plantesundhed, der rådgiver Landbrugsstyrelsen om bl.a. karantæneskadegørere, og blev i 2018 udpeget til Udvalg for Plantehelse under VKM i Norge.

Rip Tompkins er certificeret ISA Tree worker og arbejder med Abor Master, som laver undervisning for arborister, og han blev i 1996 Verdensmester i træklatring. Siden har han været involveret i klatremesterskaber VM, EM og lokale TCC, herunder at være hoveddommer ved VM Særligt Rips arbejde med at instruere og afholde workshops om sikkerhed i træer har sat standarder for arbejdet i træer. I 2018 modtog Rip ISA´s -International Society of Arboriculture – Alex L. Shigo Award for Excellence in Arboricultural Education.

Have & Landskab er meget mere end træer

Have & Landskab afvikles hvert andet og i år for 14. gang. Der forventes op mod 300 udstillere og 12.000 besøgende fagfolk i løbet af de 3 udstillingsdage. Udstillingen rummer alt fra planter og materialer til et komplet udvalg af maskiner og en særlig afdeling for skovudstyr og arborist relaterede udstillere.

På Have & Landskab ´19 gennemføres Faglig Forum bestående af 5 overordnede emner, der hver indeholder 2 – 3 faglige indlæg. Emnerne er valgt, så de repræsenterer fagets bredde og rummer både aktualitet og kontinuitet. Hvert dag afvikles 2 emner med 2-3 forskellige indlæg og hvert indlæg gentages 2 gange hver dag. Det foregår i 2 sale med i alt op til 10 indlæg per dag og mere end 30 indlæg i alt over de 3 dage. Det samlede program vil snart blive offentliggjort her på hjemmesiden.

Husk også at følge hvad der sker om træer og træarrangementer på Dansk Træplejeforenings Facebook og brug foreningens hjemmeside til at hente viden om træer.