Grøn indkøbsbegejstring støvsuger plantemarkedet

Grøn indkøbsbegejstring støvsuger plantemarkedet


TENDENS PÅ HL19
Planteskolerne melder om mere indkøbsaktivitet end nogensinde før, og både herhjemme og i Europa begynder flere produktkategorier at blive udsolgt


Meget tyder på, at det er en grøn branche i hopla, der kommer til at samles i Slagelse, når Have & Landskab – Skandinaviens største fagudstilling for den grønne branche – slår portene op den 28. til 30. august 2019.

I hvert fald udtaler Joel Klerk, indehaver af Joel Klerk Planteskole og brancheforeningen Danske Planteskolers medlem i Have & Landskabs bestyrelse, at han aldrig har oplevet noget lignende før. Og når en mand med næsten 40 års erfaring som planteskoleejer udtaler sig så klart, er der grund til at spidse ører. Joel Klerk har nemlig ikke tidligere oplevet en sådan appetit på kvalitetsplanter hos både private og offentlige indkøbere, som planteskolen har været vidne til dette forår.

Der bliver meldt udsolgt i flere produktkategorier over hele europa i takt med at forårets rekordstore efterspørgsel på kvalitetsplanter tager til. Foto: Joel Klerks Planteskole

”Der er altså uhørt meget gang i branchen. Og jeg fornemmer ikke, at det er fordi, der er et efterslæb fra tørken sidste år. Det er nye anlæg, renoveringer og nye projekter, og hverken offentlige eller private kunder ryster på hænderne, når de køber ind for store beløb, så allerede nu har vi solgt tre gange så meget som sidste år til dato. Og det kan selvfølgelig kun lade sig gøre på grund af vores medarbejderes store indsats,” pointerer Joel Klerk, som efterhånden er begyndt at have hele felter på planteskolen, der står tomme, fordi træerne er solgt.

Europas plantemarked støvsuges

Samme billede tegner sig hos andre toneangivende danske planteskoler, såsom P. Kortegaards planteskole A/S, Holdens Planteskole A/S og Birkholm Planteskole A/S.

”Nu er ”historisk travlt” store ord at tage i sin mund, men siden 4. januar har der ikke været en eneste dag, hvor vi ikke har kunnet ekspedere eller stille planter ud, og lige nu eskalerer det, fordi påsken står for døren. Så der er mangel på planter, og der er allerede produktgrupper, som du ikke kan få længere,” forklarer planteskoleejer fra Birkholm Planteskole A/S, Ove Møller, og understreger, at det ikke kun er et dansk fænomen, men at plantemarkedet over hele Europa bliver støvsuget lige nu.

Hos Holden Planteskole A/S er indehaver Bjarne Holden lige så imponeret over kundernes indkøbslyst dette forår.

”Vi har heller ikke oplevet noget lignende. Jeg tror, at vi har solgt fem gange så meget som vi plejer i de første tre måneder. Noget af det er selvfølgelig bare en forskydning, fordi vi har kunnet komme tidligere i gang på grund af den udeblevne vinter, men vores erfaring er, at når først kunderne er kommet godt i gang, så ender de også med at købe mere i løbet af sæsonen,” siger Bjarne Holden, som modsat Joel Klerk mener, at sidste års tørke og forrige års regn medvirker til den uhørte indkøbslyst.

Nødt til at være på Have & Landskab

Trods den store aktivitet har Bjarne Holden aldrig overvejet at droppe at udstille på årets Have & Landskab.

”Vi har af naturlige grunde ikke tid til at besøge så mange kunder, men på Have & Landskab kommer kunderne jo og besøger os, så det kan helt sikkert betale sig. Vi er nødt til at bevare en god kontakt til arkitekter og kommuner og anlægsgartnere,” understreger han.

Også Joel Klerk understreger, at han aldrig har været i tvivl om, at det stadig er nødvendigt at have en stand på Have & Landskab, selvom han ligesom Bjarne Holden har rekordtravlt hjemme på planteskolen.

”Vi kan næsten ikke sælge mere. Men alligevel skal vi jo være synlige. Hvis jeg pludselige ikke er på Have & Landskab, så tænker kunderne: ”Hvad sker der mon hos Joel?”. Så selvom man tænker, at alle i branchen kender én, så gælder det stadig om at holde sig til. Ellers bliver man langsomt glemt,” mener Joel Klerk, som også har oplevet det modsatte – nemlig langsomt at blive opdaget ved at udstille.

”Planteskolen har haft nogle gode medarbejdere som i tre år har haft en stand på den svenske Elmia-haveudstilling. Og først nu er der kommet hul igennem. Nu kommer der flere og flere svenske kunder til os, men det tog altså også tre år, hvor der ikke skete noget som helst.”

Bygherrerne vil selv stå for planterne

En anden tendens i forårets meget aktive marked for kvalitetsplanter er ifølge Joel Klerk bygherreleverancerne.

”Vi oplever flere og flere bygherreleverancer. Det tror vi er et tegn på, at bygherrerne efterhånden har forstået, at hvis man udbyder planteopgaven i en totalentreprise, så bliver det den entreprenør, som kan finde de billigste planter, som vinder opgaven. Og det hænger sjældent sammen med de bedste planter. Derfor er det interessant og glædeligt at se, at flere og flere bygherrer selv vælger at påtage sig ansvaret for planteleverancen og dermed sikrer sig, at kvaliteten er i orden,” understreger planteskoleejeren, der ser frem til igen at hilse på kunder, kollegaer og konkurrenter i Parken – planteskolernes område på Have & Landskab, der er blevet voldsomt udvidet i år.

OM HAVE & LANDSKAB

Have & Landskab afholdes sidste uge i august i ulige år. Næste udstilling finder sted den 28. til 30. august 2019 fra kl. 9:00 til 16:00 alle tre dage på C. A. Olesensvej 2, 4200 Slagelse.

Udstillingen er opdelt i syv hovedområder: Maskinmarken, Parken, Sport & Leg, Strøget, Skovhuset, Torvet og Skoven, som hver især præsenterer løsninger og produkter indenfor den pågældende kategori.

Følg udstillingen på facebook eller på udstillingens Linkedin-profil