Publikum kårede E-Bænken til ”Årets bænk”

Jordbrugsteknolog Katja Peterhänsel stemte på E-Bænken og vandt et gavekort på 5000 kr til Urban Elements

Publikum kårede E-Bænken til ”Årets bænk”

Det blev den interaktive E-Bænken fra Urban Elements, som løb med titlen som ”Årets bænk”, da Have & Landskab første gang kårede Publikumsprisen på baggrund af stemmer fra udstillingens gæster. 17% havde valgt at stemme på bænken, som både har wifi, 220v strømstik og ikke mindst to markante lysstave til at oplyse byrummet i de mørke timer.

Vinderen af Publikumsprisen 2017 – Årets bænk – blev E-Bænken fra Urban elements

Partner i Urban Elements, Simon Rosendal, fortæller, at det er første gang at E-Bænken overhovedet bliver vist i Danmark. Den er nemlig udviklet i samarbejde med Oslo Kommune, og indtil videre har kun nordmændene haft glæde af den interaktive bænk. Men nu ser Simon Rosendal frem til at kunne bringe ”Årets bænk” til Danmark

”Det er da et ordentligt skulderklap, og prisen betyder jo nok, at det bliver lettere for os at være med til at skabe mere trygge og brugbare uderum rundt omkring. Den er faktisk et møbel, som tiltrækker folk med sit lys og samtidig tillader den gratis wifi eksempelvis turister at sidde ned og få styr på tingene og samtidig få ladt telefonen op,” fortæller Simon Rosendal, der også peger på bænkens indbyggede 220v strømstik, som kan bruges til eksempelvis at sætte en madvogn eller et musikanlæg til og dermed understøtte arrangementer i byrummet.

Inventarums Bølgeplinten løb med andenpladsen ved tildelingen af Publikumsprisen

 

2. og 3. pladsen

På 2. pladsen med 15 % af stemmerne kom Inventarrums Bølgeplinten, som er fremstillet af 10 mm cortenstål og oliebehandlet Mahogni. Bølgeplinten findes i mange varianter, og kan leveres som glasblæst rustfrit stål, corten, galvaniseret eller malet. Derudover kan bænken også sættes sammen af forskellige moduler, så den kan bruges kreativt til møblering eller opdeling af byrummet.

Bondeskovgaard Savværks Plintebænk fik tredjepladsen ved tildelingen af Publikumsprisen

På tredjepladsen tog Bondeskovgaard Savværks Plintebænk 13% af stemmerne. Plintbænken består af ét stykke 14 tommer tømmer skåret i Eg eller i Douglas fra lokale danske skove og repræsenterer dermed grundlæggende bæredygtighed. Plinten kan udover at fungere som en bænk, også bruges til enkel, sikker og æstetisk sikring af områder som ønskes skærmet for trafik, da plinten kan monteres med gennemgående bolte på betonfundament

Gavekortet gik til anlægsgartner og jordbrugsteknolog

Netop E-Bænkens mange funktioner var grunden til at anlægsgartner og jordbrugsteknolog, Katja Peterhänsel, stemte på den til Publikumsprisen. Hun vandt efter kåringen af ”Årets bænk” lodtrækningen blandt alle, der afgav en stemme, og modtog et gavekort på 5.000 kr. til at snolde for hos Urban Elements. Og hun er ikke i tvivl om, at et møbel som E-Bænken vil gavne mange byrum.

HLs bestyrelsesformand Palle Kristoffersen sammen med vinderne af Publikumsprisen og lodtrækningen

”Når man tænker på en klassisk bænk, så tænker mange på et sted, hvor ældre kan sidde og hvile benene, men jeg synes, at det er vigtigt, at man kan bruge uderummet på mange måder. Det kan man her. Og det er jo ikke sådan, at bare fordi der er strøm og wifi, så vil folk sidde og kigge ned i deres telefoner på bænken. Med lyset vil bænken jo tiltrække folk, og så kan man have sin telefon til opladning, mens man sidder og taler med folk,” forklarer Katja Peterhänsel.

Publikumspris, men ingen ”Årets bænk” i 2019

Hos Have & Landskab er bestyrelsesformanden, slotsgartner og adjungeret professor Palle Kristoffersen, overbevist om, at Publikumsprisen er kommet for at blive.

”Vi har indstiftet prisen netop for at aktivere publikum og få dem til at tage stilling og sammenligne nogle produkter, og det har fungeret rigtigt godt. De er blevet klogere i processen, vi er blevet klogere og producenterne er blevet klogere,” forklarer Palle Kristoffersen og fortæller samtidig, at det ikke bliver en bænk, som publikum skal kåre til næste udstilling i 2019. ”Det kunne eksempelvis være årets skraldespand, for der er jo masser af kriterier for en velfungerende kommunal skraldespand, som vi kan få publikum til at vurdere. Eller måske cykelstativet. Der er mange muligheder.”

I år har der desuden været den første prisuddeling indenfor maskinerne med indstiftelsen af Maskinleverandørernes Innovationspris, og Palle Kristoffersen er ikke afvisende overfor, at udstillingen kunne finde på at etablere en ”Årets plantenyhed” til næste udstilling.

Under alle omstændigheder tillykke til vinderne og på gensyn til endnu en omgang af Publikumsprisen på Have & Landskab i 2019.