Palle og krigsveteranerne bag lokal møbelsucces

Palle Würtz i fuld gang med at slibe dansk træ til nogle af THAT WOOD DOs møbler

Palle og krigsveteranerne bag lokal møbelsucces

Egentlig er Holstebro-firmaet THAT WOOD DO en helt almindelig virksomhed. De producerer nogle varer, som skal sælges, så firmaet kan løbe rundt. Til gengæld er menneskene, som er tilknyttet THAT WOOD DO ikke helt almindelige, fortæller indehaver Palle Würtz, der er udlært klejnsmed, men har tilbragt 12 år i forsvaret og var udsendt til Afghanistan i 2008 og igen i 2012.

”Konceptet er, at vi fremstiller designermøbler med hjerte og hånd lavet af folk med ondt i livet. Tingene er altså fremstillet af folk med psykiske eller fysiske skavanker, primært veteraner, men vi konkurrerer på helt almindelige markedsvilkår. Det er ikke et beskyttet værksted, og vi får ingen støttekroner. Der er nok bare lidt mere hjerterum og en anden måde at se og italesætte folk på. Forskellen er måske, at jeg ser deres udfordringer som kompetencer. For et sårbart sind er tit også et enormt kreativt sind,” lyder det fra Palle Würtz, som selv er fik konstateret PSTD (Post Traumatic Stress Disorder) i 2015. Han understreger, at de kun arbejder med nyfældet, dansk træ eller genanvendt træ. Fx gammelt tømmer, når en lokal stald skal rives ned.

Til Slagelse med shelters og langborde

Shelter – lavet af THAT WOOD DOs veteraner

I disse dage er Palle Würtz ved at gøre en bred vifte af virksomhedens produkter klar til en lang køretur. Han skal nemlig udstille i Slagelse fra 30. august til 1. september på den grønne branches store fagudstilling – Have & Landskab – hvor over 10.000 anlægsgartnere, landskabsarkitekter, byplanlæggere, vej & parkfolk og andre ”grønne” fagfolk besøger udstillingens mere end 270 udstillere. Men selvom der er langt fra Holstebro til Slagelse, er Palle Würtz ikke i tvivl om, at det er en god idé at brede møblerne og firmaets koncept ud til hele landet.

”Det er jo ikke kun folk fra Holstebro-egnen, som kan være interesseret i møbler med en historie bag. Hver eneste bænk er håndlavet og håndsamlet af danske materialer af folk på kanten af arbejdsmarkedet. Jeg tror, at tiden er til den slags nærværende produktion, og her er Have & Landskab et oplagt sted. Her kommer både virksomheder og kommuner, som jo er begyndt at efterspørge social bæredygtighed. Og hos os ved du, at det eksempelvis er netop Frederik, som er veteran, der har lavet dit møbel,” forklarer Palle Würtz, der pt. har to tilknyttede folk og godt kan forestille sig virksomheden vokse.

Flere end 8-10 ansatte og mere løst tilknyttede folk vil han dog ikke strække sig til, for der må ikke gå masseproduktion i den.

”Nu får jeg værdi i mit liv ved at fordybe mig i detaljer og håndværk. Og selvom der skal tjenes penge, handler dette ikke om at blive rig, men om at forsøge at hjælpe andre veteraner og udsatte med at bygge videre på deres identitet,” forklarer Palle Würtz.

Og THAT WOOD DO sælger skam også til private. Eksempelvis var han på vej med seks udskårne bålstole til en haveejer i Aarhus, da redaktionen får fat i ham.

Læs mere på www.thatwooddo.com eller besøg stand E005 på fagudstillingen Have & Landskab i Slagelse fra 30. august til 1. september.