Ekspertudvalg rangerer HL17’s maskinnyheder og tildeler “Maskinleverandørernes Innovationspris”

Ekspertudvalg rangerer HL17’s maskinnyheder og tildeler “Maskinleverandørernes Innovationspris”

Firmanyhed, Danmarksnyhed eller Verdensnyhed? På fagudstillingen Have & Landskab vil et ekspertudvalg i år rangere maskinnyhederne fra Maskinleverandørernes medlemmer. Målet er at gøre de besøgendes liv lettere. Udvalget vil desuden tilddele en af nyhederne “Maskinleverandørernes Innovationspris”.

”Det er det samme på hver udstilling. Når folk kommer til standene, spørger de næsten altid, om der er noget nyt. Det imødekommer vi nu,” fortæller Niels Kirkegaard, formand for Maskinleverandørerne Park, Vej & Anlæg, og desuden direktør i GMR maskiner. Konceptet er, at den største del af maskinudstillerne – nemlig medlemmerne af

Maskinleverandørerne Park, Vej & Anlæg – kan indstille en eller flere af deres nyheder til bedømmelse. Herefter vil et ekspertudvalg vurdere, om der er tale om en firmanyhed, en Danmarksnyhed eller en verdensnyhed. På den baggrund vil den pågældende nyhed få tildelt en, to eller tre lysende pærer, som vil blive markeret på kort ved indgangen og med tydelig skiltning ved de udvalgte nyheder på standene.

”Det vil være en enorm fordel for de besøgende, fordi de hurtigt kan danne sig et overblik over, hvor nyhederne befinder sig. Og det støtter jo netop en af grundtankerne med Have & Landskab: At hele branchen kan mødes her og holde sig opdateret med den nyeste udvikling,” forklarer Niels Kirkegaard, der forventer, at mellem 30 og 50 maskiner og tekniske løsninger vil blive tildelt en eller flere lysende pærer i år.  Den mest innovative af de deltagende nyheder vil desuden blive udråbt som vinder af ”Maskinleverandørernes Innovationspris.”

Ekspertudvalg bedømmer

Men er der tale om en reel nyhed, eller blot en mindre forbedring eller en ny farve? Og hvis der er tale om en nyhed – er det så en nyhed, der præsenteres for første gang af det pågældende firma, en nyhed som præsenteres for første gang i Danmark eller simpelthen en ægte verdensnyhed?

Det skal det netop nedsatte ekspertudvalg vurdere. Udvalget består af Maskinleverandørernes branchedirektør Klaus Nissen, tidligere salgskonsulent i Hako Danmark, John Hansen, samt to repræsentanter fra den offentlige og den private sektor – Erik Daugaard Jørgensen, indkøbs- og driftsansvarlig i Københavns Kommunes Teknik- & Miljøforvaltning, og Peter Porup, Direktør i OKNygaard med ansvar for indkøb og salg.

Hos Peter Porup er der ingen tvivl om, at udstillingens gæster kommer til at få stor gavn af den nye kategorisering af maskinnyhederne.

”Jeg har selv bidt mærke i, at det er et problem, at man ikke ved, hvem der har nyhederne. Så skulle man jo i princippet rundt til hver eneste udstiller, og det er umuligt at nå på én dag,” lyder det fra Peter Porup, der har været på Have & Landskab siden starten, endda før udstillingen fik navnet Have & Landskab i 1992, og han glæder sig til at komme i gang med arbejdet i udvalget.

Maskinleverandørernes Innovationspris

Ekspertudvalget skal dog ikke kun udpege og rangere maskinnyhederne. De skal også kåre den bedste af dem alle. Her vil udvalget især fokusere på tre ting: Funktion, ergonomi og miljø. Produkter, som er nyskabende indenfor disse tre kriterier, har altså særligt stor chance for at blive kåret som årets nyhed.

”Men når det er sagt, kan vi ikke allerede nu fastlægge, hvordan nyhederne kommer til at fordele sig. Det er jo nyheder, vi har med at gøre, og måske løsninger der ikke er set før, og vi kan af gode grunde ikke på forhånd afgøre, hvor det helt nye og innovative vil komme fra,” understreger Peter Porup. Han vil dog godt løfte sløret for, at han ser et potentiale indenfor gps-styring, ubemandede maskiner og batterilevetid.

Hos Maskinleverandørerne Park, Vej & Anlæg ser Niels Kirkegaard frem til kåringen af Maskinleverandørernes Innovationspris.

”Vores medlemmer gør i forvejen meget ud af at præsentere nyheder på udstillingen, men jeg tror, at muligheden for at få tildelt Innovationsprisen, vil få alle til at give den en ekstra skalle. Så må vi se, hvilken nyhed ekspertudvalget mener scorer sammenlagt flest points indenfor de tre kriterier og løber med prisen.”

Konceptet med at markere nyhederne med lysende pærer er kendt fra Have & Landskab ´13, hvor Maskinleverandørerne havde temaet ”Innovation” og skiltede med deres mest innovative maskiner, mens inddelingen af nyhederne i tre kategorier læner sig op af landbrugsmessen Agromeks tildeling af en, to eller tre stjerner.