Have & Landskab præsenterer 4.500 m2 demoarealer med giftfri ukrudtsbekæmpelse

HL23 præsenterer 4.500 m2 demoarealer med giftfri ukrudtsbekæmpelse

Verti-Drain 2519 på fodboldbane. Netop Verti-Drain er en meget effektiv men ikke helt billig behandling. På HL23 kan du opleve resultatet af forskellige plejemetoder på giftfri græsarealer. Foto: Lindholm Maskiner

Det er måske snart slut med gift på landets golfbaner – men også fodboldbaner, i parker og andre grønne områder. Den udvikling har været i gang længe, og i dag er brugen af pesticider og herbicider meget begrænset, men inden længe er det sandsynligvis fuldstændigt slut med at bruge de giftige stoffer i den daglige drift. Det mener Danish Greenkeepers Association (DGA), som i samarbejde med Have & Landskab derfor har søsat et ambitiøst forsøgsprojekt i forbindelse med sommerens udstilling på ZBC Jernbjerggaard den 30. og 31. august samt 1. september 2023.

”Det går kort sagt ud på, at vi vil vise de muligheder landets grønne fagfolk har for at sikre et ordentligt græstæppe uden brug af sprøjtemidler,” siger bestyrelsesmedlem i DGA og chefgreenkeeper i Roskilde Golfklub, Nick Bosholdt, og fortsætter: ”Her er Have & Landskab et oplagt sted, hvor vi kan hjælpe 11.000 fagfolk med at få opfrisket deres hukommelse, for der er visse plejemetoder, der er gået lidt i glemmebogen i nogle dele af faget. Samtidig går verden mere og mere i en retning af, at vi ikke skal gøde så meget, men må over i alternative metoder. Så vi inviterer simpelthen greenkeepere og andre fagfolk til at komme og se resultatet af vores undersøgelser af forskellige metoder til ukrudtsbekæmpelse.”

På de cirka 4.500 m2 store forsøgsarealer vil gæsterne på HL23 kunne se resultatet af forskellige driftsmetoder, såsom vertikalskæring, dybdeluftning og overfladeluftning og sammenholde de forskellige udtryk med et uplejet græsareal.

Se hvad der kan lade sig gøre

På gartnerskolen ZBC er det faglærer og tidligere formand for DGA, Jesper Kristensen, som har ansvaret for at sammensætte plejeplanen og være tovholder på forsøget. Han er overbevist om, at der bliver masser at se på for landets grønne driftsfolk.

 

”Vi forsøger jo at besvare spørgsmålet ”Hvad kan lade sig gøre uden brug af pesticider og kunstgødning?” I min optik er det spørgsmål interessant for nærmest alle, der besøger Have & Landskab, for det er jo ikke en green vi skaber, men et græsareal klippet i fairway-højde og dermed også relevant for folk, der drifter fodboldbaner, parker og lignende. Målet er et sundt og tæt græstæppe klippet i 15-16 mm, der gerne skulle stå helt ukrudtsfri uden brug af pesticider og kunstgødning,” fastslår Jesper Kristensen.

Han understreger, at der i dagens Danmark ikke er et stort forbrug af pesticider på golfbanerne, men at der stadig bliver brugt store mængder kunstgødning. Og det er måske ikke nødvendigt, fortæller han.

”Nu er ZBC Jernbjerggaard jo en økologisk skole, så det er oplagt at vise, hvad man kan opnå med organisk gødning, der virker mere afbalanceret og i pagt med økosystemet end mineralsk gødning, altså kunstgødning, og her tror jeg, at mange vil blive overrasket over resultatet,” siger Jesper Kristensen.

EU-forordning på vej

Her ses en Level Spike 2200 på fairway. I en fremtid uden giftige sprøjtemidler bliver den mekaniske pleje vigtigere end nogensinde. Det gælder på golfbaner men også på fodboldbaner og i parker mv. Foto: Lindholm Maskiner

Det er ikke kun fordi tidens tendens går i retning af mere bæredygtig drift, at DGA kaster sig over et forsøg på, understreger sekretær i DGA og æresmedlem i foreningen, Per Lemming.

”Alt tyder på, at der i 2024 er en ny EU-forordning på vej med krav om pesticidfri pleje på rekreative arealer – fra golfbaner over fodboldbaner til parker. Ingen ved præcist, hvad den vil indeholde, men det handler om at være forberedt og ikke blive overrumplet og skulle ændre hele sin drift fra den ene dag til den anden.”

Han håber derfor, at mange grønne fagfolk vil lægge vejen forbi Slagelse til Have & Landskab ’23 og se live demonstrationerne og før-og-efter-billederne og blive klogere på pesticidfri ukrudtsbekæmpelse.

”Det bliver jo interessant at se, hvad der virker bedst. På forhånd ved vi, at intet virker 100%, men netop derfor er det vigtigt at se på, hvilket resultat de enkelte plejemetoder giver,” siger Per Lemming.

Overset, effektiv behandling

Lasse Lindholm fra Lindholm Maskiner A/S er blandt de maskinleverandører, der stiller maskiner til rådighed for det nye forsøg på HL23, og han mener, at forsøget vil være en øjenåbner for mange fagfolk.

”Mange er i tvivl om, hvordan man skal håndtere et eventuelt totalforbud mod pesticider og herbicider, og hvilke plejetiltag der muligvis kan bruges. Her overser en del eksempelvis dybdeluftning, fordi det er en forholdsvis dyr behandling, men i takt med at sprøjtemidlerne bliver udfaset mener jeg, at der er virkelig god ræson i metoden og vil opfordre alle grønne driftsfolk til at komme og se resultatet,” siger Lasse Lindholm, der desuden er formand for Maskinleverandørernes sektion for Park, Vej & Anlæg, der er en af de fire parter bag Have & Landskab.

Han forklarer, at verti-drain er den mest effektive luftning man kan få, og det gør græsset voldsomt meget mere konkurrencedygtigt og giver et mere tæt græstæppe. Metoden er allerede udbredt på golfområdet, men i mindre grad ude på fodboldbaner og navnlig breddebanerne, mener Lasse Lindholm.

”Det er et overset men effektivt plejetiltag, som bliver mere og mere relevant i takt med at kravene om fuldstændig giftfri drift breder sig,” understreger han.

Det omfattende forsøg kan opleves alle dage under Have & Landskab ’23, hvor infotavler og fotos vil informere gæsterne om forsøget og resultaterne.

FAKTA: Have & Landskab

Have & Landskab afholdes på ZBC Jernbjerggaards arealer i Slagelse den 30. og 31. august samt 1. september 2023.

Udstillingen er gratis at besøg for fagfolk og er åben alle tre dage fra 9:00-16:00.

Have & Landskab er ejet og arrangeret af de fire centrale parter i den grønne branche: Danske Planteskoler, Københavns Universitet, Danske Anlægsgartnere og Maskinleverandørerne – Vej, Park & Anlæg.

Læs mere og følg udviklingen frem mod HL23 her på siden eller på vores sociale medier – Facebook, LinkedIn og Instagram